środa, 19 lutego 2014

24. BUŁECZKI I CHLEBEK KUKURYDZIANY - Pyszności Bezglutenowe

Po kilku tygodniach poszukiwania bułek kukurydzianych dla córki, postanowiłam je sam upiec. W sklepach znajdywałam bułki z napisem kukurydziane. Nie dajcie się nabrać, po spytaniu o skład okazywało się że jest tam tylko dodatek maki kukurydzianej - czyli nie są bezglutenowe.
Najpierw znalazłam przepis na chlebek kukurydziany TU i oto moje efekty:

SKŁADNIKI:
180g mąki kukurydzianej
2 jajka
180 ml jogurtu naturalnego (a nawet trochę więcej, ja dałam 200 ml)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia (BG)
tłuszcz do posmarowania formy

SPOSÓB WYKONANIA:
*Mąkę zmieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami.       
*Gładką masę wlej do formy wysmarowanej tłuszczem.                                              
*Piecz w temperaturze 200 st, ok. 20 minut.



  Moje uwagi: *Oczywiście czas pieczenia zależy od piekarnika. W moim piekłam 25 min. na termoobiegu.
 *Jeżeli dodamy miód to wychodzi bardziej słodki trochę jak ciasto.
*Jeżeli zamiast miodu dodamy sól to mamy nie słodki chlebek.
Jadłam go przeważnie z twarożkiem i powidłami.

BUŁECZKI KUKURYDZIANE

Ten przepis znalazłam na blogu historia pewnego treningu 
Bułeczki naprawdę są dobre i bardzo szybko się je robi.

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki sody
2 jajka
150 ml. jogurtu naturalnego
łyżka oleju
odrobina soli

SPOSÓB WYKONANIA:
Składniki przekładamy do miski i mieszamy. Ja wyrabiałam rękami, a jak mi się kleiło to trochę maki podsypałam. Formujemy bułeczki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem. Piekłam w piekarniku z termoobiegiem 10 min.
                                                           Tak wyrabiałam w misce
                                                            Tak ułożyłam na blaszce
                                                                   W piekarniku
                                                         Tak wyglądają jeszcze ciepłe
                                                                 Po przekrojeniu
Moje uwagi:
*Naprawdę proste wykonanie
*Ja zrobiłam ,mniejsze bułeczki
*Wyczuwałam sodę, wiec następnym razem dam tylko łyżeczkę
Podsumowanie:
U mnie zagoszczą bułeczki bo szybciej  się je robi, chlebek miałam wrażenie że trochę upadł po wyjęciu z piekarnika.




 



9 komentarzy:

  1. Faajne te bułeczki i jakie proste do zrobienia : ) Muszę się w końcu zabrać za pieczenie takich rzeczy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze proste przepisy będą, bo talentu u mnie brak do gotowania :)

      Usuń
    2. A ja szczególnie mam awersję do robienia ciasta wszelkiego rodzaju, wszystko wydaje mi się za trudne. Jednak takie bezglutenowe pieczywo bardzo by mi się przydało... Wygląda ładnie - pewnie również dobrze smakuje (?).

      Usuń
    3. Gwarantuje że bułeczki to prościzna i są dobre.

      Usuń
  2. Ojej zjadłabym taki chlebek *.*
    Jeśli będziesz miała kiedyś możliwość zwiedzenia takiego stadionu typu Real Madryt bądź Barcelona !! to Polecam :)) ja nie lubię piłki nożnej a serducho mocniej biło więc jestem ciekawa co się może dziać z Fanami ;)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już od patrzenia na Twoje zdjęcia ciarki miałam. Super post, dla mnie to prawdziwa frajda.

      Usuń
  3. Super te bułeczki :). Właśnie takich przepisów potrzebuję odkąd odkryłam, że po pszennych źle się czuję :).

    OdpowiedzUsuń
  4. kradnę przepis na chlebek kukurydziany, wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.