czwartek, 19 czerwca 2014

72. FIT BATONY - ANALIZA "E" (7)

Dziś sprawdzę co zawierają podobno zdrowe tzw. "Fit Batony". Kiedyś kupowałam od czasu do czasu ale nigdy nie smakowały mi tak jak normalna batoniki, bo nie lubię owoców suszonych. A na dodatek ich wartość kaloryczna niewiele czasem się różniła od moich ulubionych batonów, ale może za to są bardzo zdrowe ?


Oto batony do analizy:

Skład: prażone płatki zbożowe z pełnego ziarna (owsiane, jęczmienne, pszenne)30%, syrop glukozowo-fruktozowy, chrupki zbożowe (mąka pszenne, cukier, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, słód jęczmienny, sól, syrop cukru skarmelizowanego), orzechy laskowe 10%, syrop glukozowy, cukier, płatki kukurydziane (kukurydza, sól, wyciąg ze słodu jęczmiennego), tłuszcz kokosowy, prażone wiórki kokosowe, miód, sól, syrop cukru skarmelizowanego, emulgator - lecytyny słonecznikowe, naturalny aromat. Producent : SCHWARTAUER WARKE

Skład: syrop glukozowy, czekolada mleczna 22% (cukier, masło kakaowe, mleko w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku, emulgatory: lecytyna sojowa, E 476, wanilina), płatki owsiane 11,9%, banan chips 10% (banan, olej roślinny, cukier trzcinowy, aromat, miód), mąka kukurydziana, rodzynka, mąka ryżowa, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol, tłuszcz roślinny, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), cukier trzcinowy, płatki kakaowe, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa. Producent : SANTE

Skład: syrop maltitolowy - substancja słodząca, prażone płatki zbożowe (jęczmienne 8%, pszenne 4%), chrupki zbożowe (mąka pszenna 9%, ryżowa 1%, kukurydziana 1%, syrop maltitolowy, słód jęczmienny, sól), chrupki zbożowe z kakao (mąka ryżowa 4%, mąka pszenna 2%, syrop maltitolowy, kakao o obniżonej zawartości tł, mleko pełne w proszku, sól), biała czekolada z substancją słodząca 9% (maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyny słonecznikowe), płatki kukurydziane 8% (kukurydza 7%, sól, ekstrakt sodu jęczmiennego), mleko skondensowane, prażone orzeszki ziemne, tłuszcz roślinny, stabilizator: gliceryna, emulgator: lecytyna słonecznikowa, sól, naturalne aromaty. Producent : SCHWARTAUER WARKE

 Skład: ziarna zbóż (40,5%) [pszenica pełnoziarnista (24,6%), ryż (15,9%)], czekolada mleczna (15%) [cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, olej maślany, serwatka w proszku, emulgator: (lecytyna sojowa), aromaty], syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, substancje utrzymujące wilgoć (glicerol, syrop sorbitolowy), syrop cukru inwertowanego, ryż preparowany (ryż dmuchany, cukier, olej palmowy, syrop glukozowy, cukier palony), cukier, oligofruktoza, olej palmowy, syrop cukru brązowego częściowo inwertowanego, sól, aromat, emulgator: (lecytyna słonecznikowa), regulator kwasowości (fosforan trisodowy), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), witaminy i składniki mineralne. Producent : NESTLE

Skład: składniki zbożowe 25,4 (płatki owsiane,mąka ryżowa, ziarna pszenicy, mąka kukurydziana), syrop glukozowy, banany suszone 21,4% (banany, olej kokosowy, cukier, aromat), masa kakaowo-deserowa (cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 10%, błonnik kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty, sól), cukier, glukoza krystaliczna, utwardzony tłuszcz roślinny palmowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgatory: lecytyna rzepakowa, mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancja utrzymująca wilgotność: sorbitol, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat. Producent : BAKALLAND

Skład: składniki zbożowe 35,2% (płatki owsiane, mąka ryżowa, kukurydza, mąka kukurydziana), podlewa o smaku białej czekolady [cukier, utwardzony tłuszcz roślinny, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyny, aromat], syrop glukozowy, cukier, żurawina 6,8%, kandyzowana skórka pomarańczowa 3,6% (skórka pomarańczowa, syrop glukozowy, cukier, regulator kwasowości E 330), glukoza krystaliczna, utwardzony tłuszcz roślinny, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyny, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja utrzymująca wilgotność: sorbitol, sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości E 330, aromat. Producent : BAKALLAND dla BIEDRONKI.

Na czerwono będą zaznaczone składniki które uznawane są za szkodliwe.
Pogrubioną czcionką będą zaznaczone składniki które powodują rożne dolegliwość, ale nie są uznawane oficjalnie (jeszcze) przez specjalistów.

Syrop glukozowo-fruktozowy -od jakiegoś czasu to wróg numer jeden do walki z otyłością. Jest wszędzie: w jogurtach, keczupie, sokach owocowych, batonikach, płatkach śniadaniowych, a nawet w wędlinach. Według naukowców jego częste stosowanie to prosta droga do cukrzycy. Środek ten początkowo otrzymywany ze skrobi ziemniaczanej, obecnie niemal zupełnie wytwarzany jest z kukurydzy, która bardzo często pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie. 
Wysoka zawartość fruktozy w składzie HFSC powodowała, że była to substancja prawie o połowę wydajniejsza od tradycyjnego skrystalizowanego cukru spożywczego.
Wszystkie te właściwości przełożyły się na wdrażanie składnika do coraz szerszej listy produktów, często oznaczanych jako żywność "fit" bądź "naturalna". Grając na nieświadomości konsumenckiej, HFSC zaczęto stosować nawet w żywności przeznaczonej dla dzieci, w której unikano do tej pory eksponowania zawartości substancji słodzących. Źródło


Sorbitol (E 420)- tę substancję znajdziemy w czekoladzie, cukierkach, lodach, gumach do żucia, dżemie, a także w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. Ponieważ sorbitol jest metabolizowany tylko częściowo, a reszta w jelicie grubym ulega fermentacji, powstają wtedy gazy i mogą pojawić się wzdęcia. U osób wrażliwych na tę substancję może pojawić się biegunka. Sorbitol nie może być podawany niemowlakom do 1 roku życia, ponieważ może wywołać u nich biegunkę o ostrym przebiegu. Źródło

 E 471 - Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - są to syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego. Stosuje się je jako emulgatory i stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało określone. Efekty uboczne są nieznane. Organizm metabolizuje je jak każdy inny tłuszcz. Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów.

Maltitol jest absorbowany i metabolizowany w organizmie jak glukoza. Pozostała frakcja jest fermentowana w jelicie grubym. W czasie fermentacji produkowane są gazy, które mogą powodować np. wzdęcia. U osób z nietolerancją maltitol może działać jak środek przeczyszczający. Efekty uboczne mogą powstać przy jednorazowym spożyciu ok. 25-30 gramów maltitolu (dawka znacznie wyższa niż normalnie stosowana w żywności). Słodzik nisko-kaloryczny. Źródło

Cukier inwertowany - porównywany jest w swojej szkodliwości jak syrop glukozowo - fruktozowy, który nadal nie jest oficjalnie uznawany za szkodliwy.


Tłuszcz roślinny utwardzony a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych:

  • znacznie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy
  • tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca
  • drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego
  • powodują problemy z cholesterolem zwiększając ilość złego (LDL) a zmniejszając ilość dobrego cholesterolu (HDL)
  • powodują chorobliwą otyłość
 E 476 - polirycynioelanian poliglicerolu - półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany przez połączenie poliglicerolu z olejem rycynowym. Występuje głównie w czekoladzie i wyrobach kakaowych, sosach sałatkowych i kremach do smarowania pieczywa.Uznawany za bezpieczny jednak testy na zwierzętach wykazały szkodliwy wpływ na wątrobę i nerki.

PODSUMOWANIE:
Bardzo dużo wszelkich substancji słodzących i słodzików w tych batonach się znajduje, co na pewno nie jest zdrowe. Bakalland dodaje tłuszcz utwardzony. Zastanawiam się jak by wypadły te batony z batonami typu Snickersc, Twix, czy aby na pewno nie maja podobnego składu, oczywiście na pewno Te mają większą ilość bakalii. 
Dużo teraz na blogach krąży przepisów na batony zbożowe, które można sobie samemu w domu zrobić. I to chyba będzie najlepszym pomysłem :)

21 komentarzy:

  1. O, dobry wpis chociaż ja w ogóle nie przepadam za batonami - wolę chyba owoce :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś bardzo lubiłam, teraz same mi przestały smakować. Kupuję dla męża i leżą w lodówce i mnie do nich już nie ciągnie :)

      Usuń
  2. Oj zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Nic owoców nie zastąpi

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm. Wszystko jest niezdrowe teraz. Jak ma napis Fitness albo Light, to chyba jest jeszcze gorsze od tych standardowych produktów. Trzeba jeść, to co jest najmniej przetworzone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam i tak wolę moje Maciusie i Pawełki z adwokatem, kremem czekoladowym lub tofii ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe batoniki są równie pyszne jak nie lepsze :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, teraz mam troszkę więcej czasu, to zaczęłam więcej produkować zdrowszych przekąsek :)

      Usuń
  6. Swojej roboty najelpesze :) jednak kiedy nie mam czasu sięgam po fittnes firmy nestle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio który jadłam, to ten z Biedronki i nawet mi smakował, ale jak widać źle wybrałam :)

      Usuń
  7. Teraz to juz nic nie wartow sklepach kupowac, tylko samemu zrobic i miec pewnosc co sie je ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coraz trudniej się kupuje, wszyscy chcą produkować jak najtaniej i przez to jakość bardzo słaba :)

      Usuń
  8. Nie przepadam za suszonymi owocami niestety, ale batoniki czasami kupuję, np. kiedy jeżdżę długo na rowerze i robię się głodna to po chwili jest mi słabo. Taki batonik przywraca mi siły. Swoją drogą, muszę sprawdzić, czy nie mam problemów z poziomem cukru... Ale to dopiero po urlopie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio wlasnie chwycilam z ciekawosci za jeden z nowowsci batony SANTE i pierwsze co przeczytała to wlsnie omawiany przez Ciebie syrop. Batoniki Frup wydaja mi sie dobra alternatywa bo to suszone owoce , ale nie analizowalam skladu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki Frup, hmm... jeszcze ich nie znam, ciekawe może coś dobrego w końcu :)

      Usuń
  10. Czas chyba zabrać się za robienie batonów. Załamałam się tą analizą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trochę też i jak będę bardzo chciała zjeść batona na szybko, to już nie będę się kusić na jakieś "Fit", tylko wrzucę snickersa przynajmniej będzie mi smakował :)

      Usuń
  11. Za często daję się" wpuszczać w maliny" z tym fit przekąskami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Masakra co się w nich znajduje.. nie ma to jak domowe słodkości : ))

    OdpowiedzUsuń
  13. Fit, a wcale nie takie fit. ;) Najlepiej zrobić samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowa produkcja jest na pewno najzdrowsza

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.