sobota, 11 stycznia 2014

BŁONNIK WYMIATA

Od kilku dni jem więcej owoców i warzyw, bo skoro ćwiczę i spalam kalorie to tak jakoś szkoda by było te moje siódme poty zaprzepaścić. Nie nastawiam się na odchudzanie, ale na ładnie zarysowane mięśnie. No ale żeby było je widać to tłuszczyk który je przykrywa trzeba się pozbyć.
Już poczułam inną dietę, gdyż mam lepszą przemianę materii, czyli regularne wypróżnienia- wbrew pozorom to bardzo ważna sprawa.

Błonnik znajduje się w roślinach:
-rozpuszczalny w wodzie (płatki owsiane, jabłka, cytrusy) pęcznieje w jelicie dając uczucie pełnego brzuszka
- nierozpuszczalny w wodzie (pełne ziarna zbóż, otręby pszenne, kapusta, warzywa strączkowe) przyspiesza ruchy jelit, nie jest trawiony.

Zalety:
- lepsze trawienie - ułatwia wypróżnienia
- oczyszcza organizm - z toksyn, metali, pasożytów
- chroni serce - zmniejsz poziom złego cholesterolu
- zapobiega cukrzycy - utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi
- chroni przed nowotworem - usuwa  z przewodu pokarmowego substancje rakotwórcze
- odchudza - pochłaniając wodę zwiększa swoją objętość w żołądku od czterech do sześciu razy
 Wady, gdy jest go za dużo (powyżej 70g dziennie): 
- zaburza funkcjonowanie jajników
- utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, żelaza i innych witamin i mikroelementów
- nasila dolegliwości bólowe przy nadkwasocie, wrzodach

Zapotrzebowanie błonnika dziennie to 30-40g, przeważnie jemy połowę.

Przy nadwrażliwych jelitach czy wrzodach trzeba go ograniczyć.

NAJWAŻNIEJSZE- JEDZENIE BŁONNIKA POMAGA GDY JEDNOCZEŚNIE PIJE SIĘ 2-3 LITRY WODY.
Jeżeli tej wody nie pijemy to skutek jest odwrotny i zamiast regularnych wypróżnień mamy zatwardzenie i problemy z jelitami.

Musiałam się kilka lat temu nieźle natłumaczyć moim koleżankom że samo jedzenie otrębów nic im nie da. A było to modne, dosypywanie otrąb do serków jogurtów, zup do wszystkiego. Tylko bez odpowiedniej ilości wody to można mieć kłopoty. Najlepiej jeść warzywa i owoce.


PRODUKTY
BŁONNIK
kromka chleba graham
2,5g
kromka chleba żytniego
2,3g
kromka chleba razowego
2,9g
duża grahamka
4,9g
garść orzechów laskowych
8g
łyżka otrąb pszennych
2,1g
2 łyżki muesli
1,6g
średnia marchewka
3,5g
PRODUKTY
BŁONNIK
10 brukselek
5,4g
szklanka sałaty
1,8g
szklanka surowej kapusty
3,8g
średni banan
3,4g
średnie jabłko
2,8g
duża pomarańcza
3,4g
1 suszona śliwka
2,2g
pół szkl. rodzynek
8,4g






2 komentarze:

  1. nawet nie wiedziałam że rodzynki mają aż tyle błonnika!
    A to dobrze bo ostatnio zajadam się suszonymi owocami:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak suszone owoce są bogate w błonnik, szkoda że ja ich nie lubię. Do płatków daje świeże owoce i nasionka. Nie mogę się przemóc, a rodzynki to nawet z ciasta wydłubuje.

      Usuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.