Już poczułam inną dietę, gdyż mam lepszą przemianę materii, czyli regularne wypróżnienia- wbrew pozorom to bardzo ważna sprawa.
Błonnik znajduje się w roślinach:
-rozpuszczalny w wodzie (płatki owsiane, jabłka, cytrusy) pęcznieje w jelicie dając uczucie pełnego brzuszka
- nierozpuszczalny w wodzie (pełne ziarna zbóż, otręby pszenne, kapusta, warzywa strączkowe) przyspiesza ruchy jelit, nie jest trawiony.
Zalety:
- lepsze trawienie - ułatwia wypróżnienia
- oczyszcza organizm - z toksyn, metali, pasożytów
- chroni serce - zmniejsz poziom złego cholesterolu
- zapobiega cukrzycy - utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi
- chroni przed nowotworem - usuwa z przewodu pokarmowego substancje rakotwórcze
- odchudza - pochłaniając wodę zwiększa swoją objętość w żołądku od czterech do sześciu razy
Wady, gdy jest go za dużo (powyżej 70g dziennie):
- zaburza funkcjonowanie jajników
- utrudnia przyswajanie wapnia, magnezu, żelaza i innych witamin i mikroelementów
- nasila dolegliwości bólowe przy nadkwasocie, wrzodach
Zapotrzebowanie błonnika dziennie to 30-40g, przeważnie jemy połowę.
Przy nadwrażliwych jelitach czy wrzodach trzeba go ograniczyć.
NAJWAŻNIEJSZE- JEDZENIE BŁONNIKA POMAGA GDY JEDNOCZEŚNIE PIJE SIĘ 2-3 LITRY WODY.
Jeżeli tej wody nie pijemy to skutek jest odwrotny i zamiast regularnych wypróżnień mamy zatwardzenie i problemy z jelitami.
Musiałam się kilka lat temu nieźle natłumaczyć moim koleżankom że samo jedzenie otrębów nic im nie da. A było to modne, dosypywanie otrąb do serków jogurtów, zup do wszystkiego. Tylko bez odpowiedniej ilości wody to można mieć kłopoty. Najlepiej jeść warzywa i owoce.
PRODUKTY
|
BŁONNIK
|
kromka chleba graham
|
2,5g
|
kromka chleba
żytniego
|
2,3g
|
kromka chleba
razowego
|
2,9g
|
duża grahamka
|
4,9g
|
garść orzechów
laskowych
|
8g
|
łyżka otrąb pszennych
|
2,1g
|
2 łyżki muesli
|
1,6g
|
średnia marchewka
|
3,5g
|
PRODUKTY
|
BŁONNIK
|
10 brukselek
|
5,4g
|
szklanka sałaty
|
1,8g
|
szklanka surowej kapusty
|
3,8g
|
średni banan
|
3,4g
|
średnie jabłko
|
2,8g
|
duża pomarańcza
|
3,4g
|
1 suszona śliwka
|
2,2g
|
pół szkl. rodzynek
|
8,4g
|
nawet nie wiedziałam że rodzynki mają aż tyle błonnika!
OdpowiedzUsuńA to dobrze bo ostatnio zajadam się suszonymi owocami:)
Pozdrawiam!
Tak suszone owoce są bogate w błonnik, szkoda że ja ich nie lubię. Do płatków daje świeże owoce i nasionka. Nie mogę się przemóc, a rodzynki to nawet z ciasta wydłubuje.
Usuń