czwartek, 14 sierpnia 2014

93. SERNIK - Pyszny, Prosty, Puszysty

Jest to pierwszy sernik który mi się udał i zawsze udaje. 
Szukałam właśnie takiego przepisu dla mnie, aby mój brak talentu kulinarnego nie miał znaczenia. I jest oto on !
Jest naprawdę pyszny i bardzo szybko się go robi i wszystkim smakuje :)


Składniki:

* 1kg sera mielonego (ja miałam taki w wiaderku)
* 8 jajek
* 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
* 3/4 szklanki cukru
* 16g cukru waniliowego
* 250g herbatników
                                                                      
                                         
Herbatniki ułożone na blaszce

Masa serowa wyłożona na herbatniki
Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę i tego staram się zawsze trzymać (wyciągam wszystko wcześniej z lodówki). Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać proszek budyniowy i po łyżce dodawać ser. Jeżeli budyń jest bez cukru to dołożyć po dwie łyżki cukru na budyń. 
W drugiej misce białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Blachę 35x25cm wyłożyć papierem o pieczenia, warstwą herbatników i wylać masę serową.
Piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 min. Po upieczeniu, sernik trzymać jeszcze w zamkniętym piekarniku przez 15 min, a następnie uchylić drzwiczki i również 15 min (co zapobiega upadnięciu sernika).
Po wystudzeniu włożyć do lodówki na noc.



Dla mnie jest to wymarzony sernik, bo zawsze się udaje i szybko robi, bo spodu nie trzeba robić. Zawsze na herbatnikach robiłam sernik na zimno i nie myślałam że ten wyjdzie tak dobrze. 

Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i taki prosty...
    Pożyczam go...:-))
    Mam nadzieję ,że pozwolisz ...
    A gdzie masz ten przepis na zimno ?
    Szukam po Internecie i nic mi nie odpowiada...
    Pewnie Twój będzie najlepszy, bo ja też nie jestem genialna w kuchni ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na zimno robię z przepisu mamy, ale już dawno nie robiłam - jak zrobię to dam przepis.
    Ostatnio robiłam same ciasta tzw. "zdrowe" - pełnoziarniste, z otrębami itp., ale na jakieś święta to rodzinka mi się upomina o normalne wypieki :)
    A ten sernik robiłam dziś przy młodej, a przy niej musi być szybko, bo ją nosi z nudów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki i szarlotki, to dla mnie nr 1 - mimo wielu innych atrakcyjnych wypieków. Niestety, na cukiernika powołania nie mam, za to jeść te pyszności uwielbiam, oczywiście z umiarem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki! Jeszcze bardziej jak czytam o nich wieczorem i mam chęć na "coś słodkiego" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale teraz nabralam ochoty na sernik !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła taki serniczek, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a gdzie rodzynki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha nie lubię rodzynek :)

      Usuń
    2. Haha... bo sernik, bez rodzynek się nie liczy ;) Serio zawsze jak mama piecze sernik, to muszą być rodzynki, bo inaczej nie smakuje nam tak dobrze ;)

      Usuń
  8. takiego sernika to bym pojadła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a rodzynki? Gdzie są rodzynki i skórka pomarańczowa?:) Smacznie wygląda, Masz niezłe talenty Sylwia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też mam swój jeden, ulubiony sprawdzony przepis. Może kiedyś też się nim podzielę.

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.