wtorek, 28 października 2014

113. Zdrowe ciasteczka jabłkowo-owsiane

Skusiłam się znowu na zrobienie ciasteczek, bo jeszcze z jabłkami to nie robiłam. Pomiędzy myciem jednego i drugiego okna  muszę mieć troszkę przyjemności :)
Znaleziony przepis zmodyfikowałam troszkę pod moje preferencje i wyszły przepyszne, pachnące cynamonem miękkie ciasteczka, nawet nie spodziewałam się że w tak prosty sposób można zrobić taką pychotkę :)


Składniki:

* 1,5 szk. mąki (dałam pół na pół razową i pszenną)
* 100g masła
* 60g cukru trzcinowego
* 2 słodkie jabłka
* 80 g płatków owsianych
* 1 jajko
* 5 łyżek mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
 


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, rozcierając palcami razem z mąką. 
Dodajemy cukier, cynamon, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz płatki. Mieszamy wszystko razem a następnie dodajemy roztrzepane jajko i mleko. 
Wszystkie składniki muszą się połączyć, ważne aby płatki i mąka były wilgotne, jeżeli nie są dodajemy jeszcze mleko.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy łyżką ciasteczka, można wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy ok 20 min w zależności od wielkości ciasteczek. 


Moje uwagi:

Następnym razem może pokroję jabłka w mniejszą kostkę, ale nie wiem bo na prawdę wyszły bardzo dobre. Właściwie to smakują jak ciasto z jabłkami. Jakby tak całą masę wylać do płaskiej brytfanki to by dobre ciasto było i dopiero potem można pokroić.

W pojemniczku jako przekąska na spacerze

16 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie! I nawet mam wszystkie składniki w domu... :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Miękkie wyszły ?
    To ja takie lubię :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon i jabłka idealnie na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczęłam ostatnio już myśleć o świętach, tak szybko mi dni przelatują że muszę opracować dobry plan przedświąteczny :)

      Usuń
  4. Ja muszę zmniejszyć ilość spożywanych słodyczy. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to Twoje kokosowe ciacho, więc i ciasteczka na bank wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypominaja mi sie rigielki z musli! To musi wspaniale smakowac! Zdrowe i malo kaloryczne, a na dodatek takie proste w wykonaniu.) Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za mną tak ostatnio chodził placek z jabłkami.Ale ,że babci nie ma( a robiła naprawdę wyśmienite szarlotki) a sama jestem zbyt leniwa skończyło się na tym,że tylko starłam jabłka, podgotowałam je na masę dodając trochę cukru, cynamonu itp przypraw i wrzuciłam wszystko na blaszkę wyłożoną pasta sfoglia(czylli mrożone ciasto francuskie) wyszło pycha -ale to jednak nie było ciasto mojej babuni:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie ten przepis jest wspaniały.

    Szarlotka bezglutenu i bez cukru. I przede wszystkim szybka w przygotowaniu.

    Zacznijmy od składników:

    szarlotka bezglutenowa
    słodycz bezglutenu od Dietomat.pl

    - 350g kaszy jaglanej ( surowej)
    - 1kg jabłek startych na tarce o dużych oczkach
    - 1 banan
    - 1/2 szkl. daktyli
    - łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu
    - 1/2 szkl. gorącej wody

    Daktyle zalewamy wodą, zostawiamy na 20 minut, potem miksujemy z bananem. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach w termoobiegu.

    http://dietomat.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy przepis, wydaje się być zdrowy, jak ktoś nie jest na low carb to fajna alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.