poniedziałek, 7 lipca 2014

80. BEZGLUTENOWE I BEZTŁUSZCZOWE CIASTO JOGURTOWO - KOKOSOWE

Miałam skupić się na robieniu sałatek, ale jak tu wytrzymać  w weekend bez czegoś słodkiego.
Ten przepyszny przepis znalazłam na blogu upiecz cos zdrowszego
Jest to ciasto bezglutenowe i co dla mnie dziwne bez tłuszczu. I jeszcze kokos który bardzo lubię gdy zapiekany pachnie w całym domu. 



Oto przepis:
Składniki na małą blaszkę.
 
-4 łyżki kopiaste mąki kukurydzianej
-180g jogurtu naturalnego
-3 jajka
-5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 

-2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-wanilia wg uznania


Po włożeniu do keksówki i obsypaniu wiórkami
Po upieczeniu


Wykonanie:

Odkładamy 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych. Pozostałe wiórki miksujemy wraz z resztą składników tak długo, aż masa będzie pełna bąbelków powietrza. Przelewamy masę do keksówki. Wierzch obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi (na tyle delikatnie, by wiórki nie zatonęły w cieście). Pieczemy niecałą godzinę w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem czy upieczone.



Moje uwagi:
Miękkie, wilgotne za sprawą jogurtu, kokos dodaje kleistości i świetnego smaku. Wszyscy byli zachwyceni, ale porcja jest mała i następnym razem zrobię podwójną :)


15 komentarzy:

  1. Zwykle takie babki sa dosyć suche, ale widzę, że rozwiązanie znalazłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zapamiętać, żeby znaleźć w sklepie mąkę kukurydzianą. W Lidlu czy Biedronce to na bank takiej nie ma. A już wcześniej planowałam zakup, do tortilli :-) i po kościach się rozpłynęło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt w Biedronce nie ma, w markecie kupiłam :)

      Usuń
    2. To od tej mąki ciasto jest takie żółciutkie.
      Jak córka jadła dużo kaszki kukurydzianej to miała buźkę jakby opaloną, to taka ciekawostka jakby ktoś chciał mieć cerę śniadą :)

      Usuń
  4. zjadałbym takie, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczności! Mniam! Na pewno wypróbuję, bo wygląda fantastycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) Gdzie można kupić proszek bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny ten przepis a ciasto widać takie puszyste;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam;-) Zamiast mąki kukurydzianej użyłam żytniej, ale wyszło przepyszne. Miękki i soczyste;-) Dzięki za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, muszę spróbować z tą mąką - nie muszę mieć bezglutenowego, a z żytnią zdrowo :)

      Usuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.