PLACKI Z CUKINII
Składniki:
* 1 duża cukinia
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* mała cebula
* 2 jajka
* ok. 6 łyżek mąki
* czosnek
* sól, pieprz, koperek - jak ktoś lubi
Wykonanie:
Cukinię myjemy dokładnie, odcinamy końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 min, aby puściła sok. Po tym czasie odciskamy cukinię z nadmiaru wody i dodajemy cebulę, jajka, jogurt mąkę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po pierwszym placku już widać czy jest odpowiednia ilość mąki, bo jak się nam rozlatują to jeszcze troszkę dodajemy.
PLACKI Z DYNI
* ok.0,5 kg dyni bez pestek i skórki
* 2 jajka
* ok. 0,5 szklanki mąki
* 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja miałam grecki)
* czosnek, sól, pieprz
Wykonanie:
Z dyni wyjmujemy pestki i miąższ, kroimy na paski, które obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy czosnek sól i mąkę, jogurt i żółtka. Natomiast z białek ubijamy pianę i dodajemy na końcu delikatnie mieszając. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Moje uwagi:
Placki wyszły bardzo dobre i na zimno też smakowały świetnie.
Ale ja zrobiłam jeden błąd, upiekłam dla siebie i dla córki, a resztę dopiero piekłam po dwóch godzinach dla męża. I niestety już nie były takie fajne, bo puściły wodę i ciężko się przewracało.
Zamiast chrupiące wyszły miękkie.
Trzeba wymieszać i piec od razu - teraz już to wiem :)
Moja mama chciała takie coś zrobić.Na pewno to smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pierwszy raz słyszę o plackach z dyni.
OdpowiedzUsuńMoże dlatego zę nie przepadam za dynią...
Warto chyba spróbować :-)
Nigdy nie jadłam dyni i chciałam spróbować, jeszcze mnie korci ciasto z dyni :)
UsuńPlacki z cuknii to robiłam, ale z dyni?;-)
OdpowiedzUsuńU mnie w ogóle dynia rzadko gości i chciałam to zmienić, jest twardsza od cukinii i się trochę namęczyłam, bo tarłam ręcznie :)
UsuńPlacki z cukinii najlepsze bo delikatne:) Do tego śmietana i dużo cukru ;p
OdpowiedzUsuńZ cukinii jak najbardziej robiłam, ale o dyni nie pomyślałam, ale leżakuje sobie u mnie taka jedna :)
OdpowiedzUsuńTe z cukini wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam dynie świetny pomysł na placki bedą dziś moim obiadem
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni oprócz pestek, więc tej jesieni może spróbuję. Myślałam że dynia to raczej na zupę, a tu coraz więcej różnych przepisów spotykam. A pestki są zdrowe i podobno pasożyty (kto tam wie, podobno większość z nas może jakieś nosić w sobie) ich nie cierpią ;-)
OdpowiedzUsuńWszędzie ta dynia, a ja nadal nic z dynią nie robiłam. Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę takie placki z brokuła, z cukinii kiedyś próbowałam, ale niestety całkowicie się rozwalają :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki często robię je też u siebie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)