czwartek, 10 kwietnia 2014

46. WAFELKI W CZEK. - ANALIZA "E" (4)

Na szczęście batoniki mnie nie kuszą, ale kupuję mojemu mężowi. Postanowiłam zobaczyć które z tych wafelków mogę mu kupić od czasu do czasu. Może jeszcze komuś się przyda analiza składów, bo czasem na szybko w pracy czy na uczelni sięgamy po coś szybkiego aby zaspokoić głód :)

Oto wafelki do analizy: 


Skład: czekolada 30,9%(w tym 0,1% w kremie) [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz roślinny, bezwodny tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromat]; mąka pszenna, tłuszcz roślinny utwardzony, mleko w proszku odtłuszczone, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,9%, skrobia ziemniaczana, emulgator (lecytyna sojowa), substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, amonu), sól, aromat.
                                                      Producent: "Jutrzenka"

Skład: czekolada mleczna 35% [cukier,tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, oleje roślinne( palmowy, shea, illipe), serwatka w proszku(z mleka), emulgator(lecytyna), aromat]; mąka pszenna, olej palmowy, cukier, serwatka w proszku(z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, kakao w proszku 1% o obniżonej zawartości tłuszczu, substancje spulchniające(wodorowęglan amonu, sodu, węglan magnezu), emulgator(lecytyna), sól. Producent: "Nestle"

 
Skład: czekolada mleczna 30%[ cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku(z mleka), miazga kakaowa, laktoza(z mleka), tłuszcz roślinny, emulgatory(lecytyna sojowa, E 476), aromat]; tłuszcz roślinny utwardzony, maka pszenna, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 4,2%, serwatka w proszku(z mleka), skrobia ziemniaczana, mleko w proszku odtłuszczone, olej roślinny, emulgator(lecytyna sojowa), aromat, sól, substancje spulchniające:    (wodorowęglan sodu i amonu), jaja w proszku; masa kakaowa w czekoladzie min. 25%. Producent: "Jago"


Skład: czekolada mleczna 31%[ cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku(z mleka), tłuszcz roślinny, emulgatory(lecytyny z soi, E 476), aromat]; mąka pszenna, częściowo utwardzony tłuszcz rzepakowy i palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, cukier, mączka orzecha laskowego prażonego 3,3%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia ziemniaczana, emulgator: lecytyny z soi, aromat, olej rzepakowy, substancje spulchniające(E 500, E 503), sól. Producent: "Skawa" dla Biedronki.

Skład: Krem kakaowy 50%, czekolada 30%. Cukier, mąka pszenna, olej palmowy, miazga kakaowa, serwatka w proszku(z mleka), tłuszcz kakaowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 1,4%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz mleczny, olej rzepakowy, emulgatory(lecytyna sojowa, E 476), substancje spulchniające(węglany sodu, węglany amonu), aromaty, sól. Dystrybutor: Mondelez; "Olza"
                                                      
 Na czerwono będą zaznaczone składniki które mogą nam zaszkodzić.  

E 476 - polirycynioelanian poliglicerolu - półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany przez połączenie poliglicerolu z olejem rycynowym. Występuje głównie w czekoladzie i wyrobach kakaowych, sosach sałatkowych i kremach do smarowania pieczywa.Uznawany za bezpieczny jednak testy na zwierzętach wykazały szkodliwy wpływ na wątrobę i nerki. 

Tłuszcz roślinny utwardzony a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych:
  • znacznie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy
  • tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca
  • drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego
  • powodują problemy z cholesterolem zwiększając ilość złego (LDL) a zmniejszając ilość dobrego cholesterolu (HDL)
  • powodują chorobliwą otyłość
E 322 - lecytyna sojowa - emulgator, stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest uznawana za nieszkodliwą a dzienne spożycie nie jest ograniczone normą. Jednak z informacji uzyskanych przeze mnie, praktycznie wszystkie obecne uprawy soi na świecie są genetycznie modyfikowane a lecytyna sojowa jest właśnie z tejże soi produkowana. Jak wiadomo kontrowersje wokół GMO są bardzo duże i nie ma 100% pewności że żywność modyfikowana jest bezpieczna dla ludzi. Ciekawostka: lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - do jej produkcji używa się tłuszczu zwierzęcego. Źródło    

 E 503 - węglan amonu - syntetyczny regulator kwasowości i środek spulchniający, w przemyśle spożywczym stosowany przede wszystkim w produkcji słodyczy. Uznawany za nieszkodliwy, może powodować wzdęcia.
  
E500(ii) - wodorowęglan sodu - stosowany jako regulator kwasowości, substancja spulchniająca, dodatek przeciw zbrylający, nie określono dziennych norm spożycia tego środka. Uznawany za bezpieczny ale również nie można przesadzać z jego spożywaniem. Podobno zbyt duża ilość tej substancji może uszkodzić nerki jak również prowadzić do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego.Źródło

Zgodnie z rozporządzeniem unijnym i polskim do czekolady można dodać do 5% masła shea lub innych pięć zamienników. Są to tzw. ekwiwalenty masła kakaowego (CBE) – masło shea, olej palmowy, masło kokum, masło sal, masło illipe, masło mango.
Natomiast masło kakaowe pozostaje głównym składnikiem i wówczas produkt nazywa się czekoladą. Jeżeli jednak przekroczymy  ustawowe 5% dodatku zamiennika lub jeśli dodamy inne tłuszcze roślinne, to nie będzie to już  czekolada .

PODSUMOWANIE:
Kupuję w Biedronce często, więc w barku mojego męża są niestety wafelki Estella. Prince Polo i Princessa w składzie nie mają utwardzonych tłuszczów i przy następnych zakupach w miarę możliwości będę się tym kierować.

17 komentarzy:

  1. ja tam niesztety uwielbiam wszystkie slodycze :(:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wafelki to u nas akurat baaaardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, jak się zje raz na jakiś czas to nic się nie stanie:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jak bym miała wybrać to też Prince Polo, bo mi czekolada w tym wafelku smakuje :)

      Usuń
  4. Dzięki wielkie za tę analizę :) Będę wiedziała, co wybierać w chwilach słabości. Muszę zainteresować się bardziej składami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nie szaleję za wafelkami, ale spokojnie od razu od tego nie umrzemy. Są gorsze rzeczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy post! Dzięki za analizę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrą robotę robisz tymi analizami, nie każdy lubi i potrafi ślęczeć nad etykietami, a Ty podajesz te przydatne informacje na talerzu. Trochę tego zjadam w tygodniu, bo lubię słodycze i do południa coś tam zawsze skubnę. Postaram się sprawdzać zawartość tłuszczy utwardzonych, już wcześniej słyszałam o ich szkodliwości, ale ostrzeżenie z czasem się rozmyło. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę spędziłam nad tymi składami, bo nie przypuszczałam że takie wafelki mogą mieć tak długi skład. A tu osobno skład czekolady i osobno do wafelka :)

      Usuń
  8. na szczescie nie jadam wafelków, jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Dobrze o tym wiedzieć, zdecydowanie ograniczam słodkości. Ale raz na jakiś czas niestety mi się zdarza i przynajmniej wiem już czego unikać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z tej piątki wafelków najczęściej sięgam po princesse :-) Widzę, że to dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaaaaa lubie wszsytko omnomno :D *.* Uwielbiam posty tego typu u Ciebie ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Prince Polo dobre jest, a Princessa ma masę różnych smaków - więc lubię :] Choć Grześki też niczego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie są do bani bo zawierają olej palmowy. Jak prawie wszystkie słodkości (niestety) dlatego narzuciłam sobie samej ban na słodycze do końca życia:-).

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.