środa, 16 kwietnia 2014

48. KRUCHE CIASTECZKA ŻYTNIE

Przepis na kolejne proste ciasteczka znalazłam TU i okazały się pyszne, a ich zrobienie naprawdę zajęło niewiele czasu. 



Składniki:
160 g mąki żytniej razowej typ 2000,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
110 g miękkiego masła,
75 g brązowego cukru trzcinowego,
1 średnie jajko.
 

                W misce                                          Po zmieszaniu składników
 
                                                 Po uformowaniu

                                                                     W piekarniku
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki zagniatamy razem na gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego (u mnie były dużo większe). Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto troszkę się klei więc można zwilżyć ręce wodą). Gotowe kulki spłaszczamy widelcem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 10 – 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka zdejmujemy z blachy i studzimy. 
Można przechowywać w puszce.

Naprawdę kruchutkie i dobre, może następnym razem dodam wiórki kokosowe, bo lubię ten smak w ciasteczkach:)

10 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie, wprost do maczania w ciepłym kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy je spróbowałam to pomyślałam o maczaniu w mleku, ha,ha :)

      Usuń
  2. W wykonaniu takie proste! Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe ciasteczka zawsze dobrze smakują. Świetna alternatywa dla sklepowych ciastek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze, dzięki nim motywacja nigdy nie mija.