Ten przepyszny przepis znalazłam na blogu upiecz cos zdrowszego .
Jest to ciasto bezglutenowe i co dla mnie dziwne bez tłuszczu. I jeszcze kokos który bardzo lubię gdy zapiekany pachnie w całym domu.
Oto przepis:
Składniki na małą blaszkę.
-4 łyżki kopiaste mąki kukurydzianej
-180g jogurtu naturalnego
-3 jajka
-5 kopiastych łyżek wiórków kokosowych
-1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
-2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-wanilia wg uznania
Po włożeniu do keksówki i obsypaniu wiórkami |
Po upieczeniu |
Wykonanie:
Odkładamy 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych. Pozostałe wiórki miksujemy wraz z resztą składników tak długo, aż masa będzie pełna bąbelków powietrza. Przelewamy masę do keksówki. Wierzch obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi (na tyle delikatnie, by wiórki nie zatonęły w cieście). Pieczemy niecałą godzinę w 180 stopniach, sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Moje uwagi:
Miękkie, wilgotne za sprawą jogurtu, kokos dodaje kleistości i świetnego smaku. Wszyscy byli zachwyceni, ale porcja jest mała i następnym razem zrobię podwójną :)
Zwykle takie babki sa dosyć suche, ale widzę, że rozwiązanie znalazłaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać, żeby znaleźć w sklepie mąkę kukurydzianą. W Lidlu czy Biedronce to na bank takiej nie ma. A już wcześniej planowałam zakup, do tortilli :-) i po kościach się rozpłynęło.
OdpowiedzUsuńTo fakt w Biedronce nie ma, w markecie kupiłam :)
UsuńTo od tej mąki ciasto jest takie żółciutkie.
UsuńJak córka jadła dużo kaszki kukurydzianej to miała buźkę jakby opaloną, to taka ciekawostka jakby ktoś chciał mieć cerę śniadą :)
zjadałbym takie, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSmaczności! Mniam! Na pewno wypróbuję, bo wygląda fantastycznie. :)
OdpowiedzUsuńJuz czuje zapach !
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Gdzie można kupić proszek bezglutenowy?
OdpowiedzUsuńŚwietny ten przepis a ciasto widać takie puszyste;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam;-) Zamiast mąki kukurydzianej użyłam żytniej, ale wyszło przepyszne. Miękki i soczyste;-) Dzięki za przepis ;-)
OdpowiedzUsuńOoo, muszę spróbować z tą mąką - nie muszę mieć bezglutenowego, a z żytnią zdrowo :)
Usuń