W lipcu będę robić więcej sałatek i będę się przepisami z Wami raz na tydzień nimi dzielić.
Będą proste do zrobienia i z powszechnie dostępnych produktów i oczywiście szybko się robi (tyle ile moje dziecko wytrzyma w krzesełku), a jest to niewiele :)
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I ANANASEM
Składniki:
* sałata lodowa (może być mix sałat)
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
* 2 plastry ananasa
* sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki pokroić i doprawić pieprzem i solą. Ja już nie potrzebuję do tego żadnego sosu, bo ananas puści troszkę soku.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I FASOLĄ
Składniki:
* 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
* 1/2 puszki fasoli
* kukurydza, groszek, marchewka, papryka (ja miałam sałatkę meksykańską z puszki)
* sól i pieprz, ocet do smaku
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki, dodać sól i pieprz oraz troszkę octu jak ktoś lubi lub soku z cytryny.
Tuńczyk bardzo mi pasuję z fasolą, a kukurydza i groszek troszkę dodają słodyczy.
Fasola
jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22
proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest
mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich
niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a
szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie,
poprawia
pamięć i zdolność logicznego myślenia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html
Fasola jest bogatym źródłem białka, ma go więcej niż mięso.
SAŁATKI MOŻNA Z POWODZENIEM ZABIERAĆ DO PRACY
Fasola
jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22
proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest
mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich
niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a
szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie,
poprawia
pamięć i zdolność logicznego myślenia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html
Fasola
jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22
proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest
mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich
niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a
szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie,
poprawia
pamięć i zdolność logicznego myślenia.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania_33486.html
Eh głodna jestem...
OdpowiedzUsuńuwielbiam sałatki z tuńczykiem
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, uwielbiam tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! <3 Szczególnie ten pierwszy przepis. Na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńDo pierwszej sałatki pasuje jeszcze kukurydza i można trochę jogurtu greckiego dodać :) Przynajmniej ja tak sobie robię na szybko wieczorne sałatki :)
OdpowiedzUsuńTak składniki mogą być naprawdę różne zależnie od upodobań. Jogurt grecki uwielbiam i często daję do sałatek i to dodatkowa porcja białka :)
Usuńwpsniały pomysł na połączenie tuńczyka i ananasa
OdpowiedzUsuńwcześniej nie znałam tego połączenia
Uwielbiam sałatki, będę testować.
OdpowiedzUsuńmusi byc smaczna:)
OdpowiedzUsuńmmmm ta z fasolą wygląda nieziemsko!!!
OdpowiedzUsuńwww.eatsmart4ever.blogspot.com
Ciekawie dobrałaś składniki, warto spróbować tej sałatki :)
OdpowiedzUsuńSałatki będę zabierała do pracy. W ostatnim miesiącu wzięłam się za swoje odżywianie w czasie pracy, ostatni pomysł to zakupienie do pracy jednego z aromatycznych rzepakowych olei (mam akurat czosnek i bazylię) i przynoszenie pomidorów, ogórków, papryki, sałaty i koperku. To na drugie śniadanie, bo na obiad chodzę do stołówki w pracy. Czas wzbogacić drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń