Ciasto proste, a w smaku przepyszne, mokre i kokosowa chmurka na cieście dodaje tylko uroku.
Oto przepis :
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka maślanki naturalnej
- pół szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- cukier puder
Zmieszane składniki |
Na blaszce |
W piekarniku |
Wykonanie :
Ubijamy 2 całe jajka i 3 żółtka ze szklanką cukru.
Cały czas miksując dodajemy maślankę, a następnie
cienkim strumieniem olej.
Dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Dodajemy powoli mąkę oraz proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Przelewamy do blachy.
3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Na koniec
dodajemy 1/2 szklanki cukru oraz wiórki
kokosowe. Wylewamy na blachę i delikatnie rozsmarowując po wierzchu
ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
na jakieś 50 minut.
PLACKI Z MAŚLANKĄ
Często robię różne placuszki i pomyślałam że zamiast jogurtu mogę dodać maślanki. A przepis znalazłam na blogu jedzonkoo.
Oto przepis:
160 g mąki pszennej
250 ml maślanki
1 dojrzały banan
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki masła do natłuszczenia patelni
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza masłem przekładamy do misy i miksujemy. Smażymy na gorącej patelni, formując placuszki (ja smażyłam na oleju). Bardzo szybko się smażą.
MOJE UWAGI
Mają wyjątkowy smak, są puszyste i miękkie - pychotka :)
Zjadłam same, niczym nie polewałam, bo sam smak maślanki i banana wystarczył.
Pychotka ;) Takie ciasta są najsmaczniejsze ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepisy, tylko skąd wziąć maślankę ! ? :)))
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
W sklepie w kartonikach, takiej wiejskiej nie mam niestety :)
UsuńWszystko co na maślance jest mniam, a szczególnie racuchy <3
OdpowiedzUsuńJa jestem antytalenciem wypiekowym ale to może by mi wyszło...
OdpowiedzUsuńBy Ci wyszło wszystko to co mnie, bo jam najchętniej to bym nie gotowała - dlatego wybieram same proste przepisy :)
UsuńPlacuszki wyglądają naprawdę zachęcająco. Choć ciasto też, mniam! :D
OdpowiedzUsuńBardzo delikatne ciasta wychodzą. Czasami też podobne piekę. Muszę spróbować takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńMaślanka i kokos. Ciekawe połączenie. Czyli ciasto słodko - kwaśne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wilgotne o delikatnym smaku podkreślonym maślanką, pod niebiańsko słodką chmurką bezowo-kokosową. Ale dla faceta, to niech będzie słodko - kwaśne, ha,ha :)
UsuńCiasto tak mnie nie nęci, ale placuszki... O, mniammm
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam maślankę a ciasta jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki na pewno wypróbuję wkrótce, bo maślanka mi została po zrobieniu pancaces, to się przyda :-)
OdpowiedzUsuńKto mnie zna, to wie, że nie garnę się do pieczenia ciast - wszystko przez tę cukiernię za rogiem ;-)
O tak zawsze kupowałam, ale przy córce zmuszona jestem żeby upiec, bo wtedy wiem co takie ciasto zawiera, a tych ulepszaczy to ona jeszcze się dużo naje w swoim życiu :)
UsuńTe placki fajniutkie! Nigdy nie dodawałam jeszcze maślanki, więc na pewno je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjedzonko wygląda genialnie, pięknie wypieczone ciasto
OdpowiedzUsuńTak, powstały ładne dziurki, a ja myślałam że od tej maślanki to upadnie, a ono nawet dużo urosło :)
UsuńUwielbiam maślankę, ale żadnych "wypieków" z nią nigdy nie robiłam! Czas to jak najszybciej nadrobić! :-D Pozdrawiam :-*
OdpowiedzUsuńBędę musiała te placki spróbować zrobić
OdpowiedzUsuńPlacki zapakowałam do pojemnika i wzięłam do Zoo, jak pojechaliśmy w Boże Ciało. Wszyscy zjedliśmy z chęcią i obyło się bez frytek i hamburgerów :)
UsuńAle pyszne pościcho :D
OdpowiedzUsuńAch, mniam:):) Pyszności.
OdpowiedzUsuń