Składniki :
160 g mąki żytniej razowej typ 2000,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 duży banan (ok. 120 g po obraniu),
80 g brązowego cukru trzcinowego, (można zastąpić miodem)
2 łyżki jogurtu naturalnego.
PO UPIECZENIU
Wykonanie :
Banana rozgniatamy widelcem, jak ktoś ma twardsze to można zetrzeć na tarce. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto (będzie kleiste). Po zwilżeniu rąk mniej się kleją.
Bierzemy garść ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotujemy pozostałe ciastka.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnia (190 stopni) na około 10 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy i układamy na kratce.
Piekłam na termoobiegu w 170 stopniach, ale wolę bardziej chrupiące, wiec następnym razem spróbuję grzałka góra-dół.
Ciasteczka mają posmak pierniczków, pewnie to ta mąka żytnia. Naprawdę smaczne. Polecam !
To trzeba zagonili się do roboty...;)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam podobne
OdpowiedzUsuńAż chce się sięgnąć po jedno, serdeczności dla Ciebie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :) :)
OdpowiedzUsuńwww.eatsmart4ever.blogspot.com
musisz też chleb bananowy upiec :D równie smaczny :D
OdpowiedzUsuńTak, tak widziałam już przepisy i się przymierzam :)
UsuńPlacuchy z bananem są zabójczo smaczne! Wersja pieczona...super!
OdpowiedzUsuńZnajduję tu dużo ciekawych informacji. Jestem pod wrażeniem - wiedzy i samodyscypliny. Postanowiłam zacząć od zdrowszego odżywiania - siebie i moich trzech chłopaków. Może z czasem przyjdzie też czas na ćwiczenia, bo teraz to tylko podczas porządków i pracy na tarasie, uruchamiam jakieś większe partie mięśni. Dziękuję za inspiracje - będę wykorzystywała. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuń