Znaleziony przepis zmodyfikowałam troszkę pod moje preferencje i wyszły przepyszne, pachnące cynamonem miękkie ciasteczka, nawet nie spodziewałam się że w tak prosty sposób można zrobić taką pychotkę :)
Składniki:
* 1,5 szk. mąki (dałam pół na pół razową i pszenną)
* 100g masła
* 60g cukru trzcinowego
* 2 słodkie jabłka
* 80 g płatków owsianych
* 1 jajko
* 5 łyżek mleka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, rozcierając palcami razem z mąką.
Dodajemy cukier, cynamon, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz płatki. Mieszamy wszystko razem a następnie dodajemy roztrzepane jajko i mleko.
Wszystkie składniki muszą się połączyć, ważne aby płatki i mąka były wilgotne, jeżeli nie są dodajemy jeszcze mleko.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i nakładamy łyżką ciasteczka, można wierzch posypać odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy ok 20 min w zależności od wielkości ciasteczek.
Moje uwagi:
Następnym razem może pokroję jabłka w mniejszą kostkę, ale nie wiem bo na prawdę wyszły bardzo dobre. Właściwie to smakują jak ciasto z jabłkami. Jakby tak całą masę wylać do płaskiej brytfanki to by dobre ciasto było i dopiero potem można pokroić.
![]() |
W pojemniczku jako przekąska na spacerze |
Przyszności :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! I nawet mam wszystkie składniki w domu... :)))
OdpowiedzUsuńMiękkie wyszły ?
OdpowiedzUsuńTo ja takie lubię :-)))
Miękkie jak ciasto z jabłkami :)
UsuńCynamon i jabłka idealnie na święta:)
OdpowiedzUsuńZaczęłam ostatnio już myśleć o świętach, tak szybko mi dni przelatują że muszę opracować dobry plan przedświąteczny :)
UsuńJa muszę zmniejszyć ilość spożywanych słodyczy. :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam to Twoje kokosowe ciacho, więc i ciasteczka na bank wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciacha są dobre - polecam :)
UsuńPysznie :D
OdpowiedzUsuńO tak! Zdrowe pyszności!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPrzypominaja mi sie rigielki z musli! To musi wspaniale smakowac! Zdrowe i malo kaloryczne, a na dodatek takie proste w wykonaniu.) Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńZa mną tak ostatnio chodził placek z jabłkami.Ale ,że babci nie ma( a robiła naprawdę wyśmienite szarlotki) a sama jestem zbyt leniwa skończyło się na tym,że tylko starłam jabłka, podgotowałam je na masę dodając trochę cukru, cynamonu itp przypraw i wrzuciłam wszystko na blaszkę wyłożoną pasta sfoglia(czylli mrożone ciasto francuskie) wyszło pycha -ale to jednak nie było ciasto mojej babuni:(
OdpowiedzUsuńDla mnie ten przepis jest wspaniały.
OdpowiedzUsuńSzarlotka bezglutenu i bez cukru. I przede wszystkim szybka w przygotowaniu.
Zacznijmy od składników:
szarlotka bezglutenowa
słodycz bezglutenu od Dietomat.pl
- 350g kaszy jaglanej ( surowej)
- 1kg jabłek startych na tarce o dużych oczkach
- 1 banan
- 1/2 szkl. daktyli
- łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu
- 1/2 szkl. gorącej wody
Daktyle zalewamy wodą, zostawiamy na 20 minut, potem miksujemy z bananem. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach w termoobiegu.
http://dietomat.pl
ciekawy przepis, wydaje się być zdrowy, jak ktoś nie jest na low carb to fajna alternatywa :)
OdpowiedzUsuń